INSPIRATIESEMINAR BIJVRIENDELIJKE GEMEENTE

dinsdag, 28 november 2017

Het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 358 soorten in Nederland is ruim de helft bedreigd. De grootste problemen voor de bij zijn te weinig voedsel en onvoldoende mogelijkheden om nesten te maken. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen. Gemeenten spelen een belangrijke rol in bijvriendelijk beheer. Op dit seminar doet u volop inspiratie op voor uw gemeente.

80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving. Betere overlevingskansen en een toename van aantallen én soorten bijen zijn dus dringend nodig. De campagne Nederland Zoemt helpt gemeenten hierbij. Dit zorgt voor structureel betere levenskansen voor wilde bijen. Elke regio vraagt daarbij een eigen aanpak.

Natuur & Milieu, IVN, LandschappenNL en Naturalis werken samen aan een betere leefsituatie van wilde bijen in Nederland. De Vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) en de Vereniging Stadswerk Nederland zijn partner in de campagne Nederland Zoemt. Dit wordt ook mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Voor wie?

Gemeentebestuurders, stadsecologen, gemeentelijke adviseurs en professionals van lokale en regionale NME organisaties. Er zijn geen kosten verbonden aan dit seminar.

Programma

Dagvoorzitter: Erik Ackerman, directeur Communicatie IVN

12. 45 uur - Ontvangst
13.15 uur - Aanvang programma
13.35 uur - Keynote speech – Bijen, dragers van natuurlijk kapitaal
Prof. Dr. Koos Biesmeijer, hoogleraar Natuurlijk kapitaal, Universiteit Leiden en directeur van Biodiversity Center van Naturalis
14.10 uur Pitches uit de praktijk: o.a. wethouder Joost Reus van Culemborg over bijenvriendelijk beheer en Arnhem Zoemt, burgers in actie
14.30 uur - De campagne Nederland Zoemt uitgelicht door Dorien Ackerman, hoofd Marketing Natuur & Milieu
14.45 uur - Pauze
15.10 uur - Workshops in 2 ronden met o.a: Naturalis over citizen science, Groene Cirkels over samenwerken in de regio Leiden, Centrum voor NME over educatie als ondersteuning van groenbeleid en LandschappenNL over beheer.
16.50 uur - Oogsten van lessons learned
17.05 uur - Slotwoord
17.15 uur - Borrel

Locatie

Leerhotel Het Klooster, Amersfoort

Aanmelden

Meld je aan!