circulaire economie nieuwsartikel superzuinig en materiaalzuinig renoveren

Superzuinig en materiaalzuinig renoveren

Main content

In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn. Wat betekent dit voor de bouwsector en vooral voor de renovaties van bestaande woningen met een aardgasaansluiting? In de uitgave van het magazine 'Superzuinig en materiaalzuinig renoveren' kun je hier meer over lezen.

Veel sectoren zijn langzamerhand al wel bezig met de overstap naar circulair. Dat wil zeggen dat we grondstoffen hergebruiken en dat afval tot het verleden behoort.

Magazine

De Natuur en Milieufederatie Flevoland (NMFF) ging samen met gemeenten, woningcorporaties, het voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs en natuurlijk met bewoners op zoek naar de antwoorden. Ter afsluiting van het project 'Met energie naar een circulaire economie in de bouw' in de provincie Flevoland maakten het NMFF de uitgave Superzuinig en materiaalzuinig renoveren.

Concrete oplossingen

Het magazine staat vol belangrijke informatie en kennis over 'superzuinig' en 'materiaalzuinig' wonen. Natuur- en Milieufederatie Flevoland is erin geslaagd om een jaar lang vele verschillende groepen te laten meedenken over concrete oplossingen. Liefst 26 bestaande woningen van woningeigenaren en woningcorporaties dienden als voorbeeld.

Verduurzamen tien koopwoningen

Zo waren bijvoorbeeld 50 tweedeklassers van het technasium in Almere bezig met het verduurzamen van 10 koopwoningen in de provincie Flevoland. Eerst hebben ze daar onderzoek voor gedaan. Bijvoorbeeld door naar hun eigen huis te kijken: hoe duurzaam is het en wat is nodig het duurzamer te maken? Dit vormde de basis voor eigen ontwerpen.

Duurzame gevels

Derdejaars studenten van de bouwopleiding van het MBO College Lelystad hebben duurzame gevels ontworpen. Studenten van de praktijkopleiding gaan ze vervolgens op schaal maken. Natuur- en Milieufederatie Flevoland kan dit gebruiken om bewoners te inspireren tot een duurzame verbouwing.

Het project 'Met energie naar een circulaire economie in de bouw' was onderdeel van het kennisprogramma DuurzaamDoor.

Meer weten?

Magazine Superzuinig en materiaalzuinig renoveren