Foto 1 Winnaars Zeist.jpg

Zo won Zeist de prijsvraag Bouwen en Biodiversiteit

Main content

Het project Kerckebosch in de gemeente Zeist weet de natuur de bewoonde omgeving in te halen door sleutelspelers nauw te betrekken. 'Zeist is daarmee koploper en hopelijk ook trendsetter.'

“Natuurinclusief bouwen begint niet met beleid. Beleid is het resultaat van enthousiasme op bestuurlijk niveau, van partijen die samenwerken,” aldus de jury van de DuurzaamDoor prijsvraag Bouwen en biodiversiteit. De prijs werd op 11 april uitgereikt aan het project Kerckebosch in de gemeente Zeist vanwege een unieke aanpak.

Het roer om

De gemeente Zeist vernieuwt de wijk Kerckebosch. De opgave: vervang 700 sociale woningbouw woningen voor 1.200 nieuwbouw woningen, waarvan 350 midden- en vrije sector. In het oorspronkelijke plan, dat al sinds 2003 loopt, werd de link met het omringend natuurlijk landschap niet gemaakt. Tijdens de crisis in 2012 bleek het plan echter financieel niet haalbaar, dus werd het roer omgegooid. Dit keer geen dik contract, maar vertrouwen in de sleutelspelers en zoveel mogelijk vrijheid in handelen.

Kwaliteit met groendrager

Wethouder Marcel Fluitman, geboren en getogen Zeistenaar, sloot zich aan bij de opgave. Samen met woningcorporatie Woongoed Zeist en Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch (WOM) werd besloten dat de kwaliteit voorop moest staan, met groen als een van de dragers. De samenwerking aangaan met Utrechts Landschap, de eigenaar van het omringend bos, bleek een waardevolle keuze, zo liet de jury weten.