Foto 1 Winnaars Zeist.jpg

Kerckebosch Zeist wint prijsvraag Bouwen + Biodiversiteit

12-04-2019 - 14:03

Main content

Tijdens het Nationaal debat Natuurinclusief bouwen op 11 april heeft de jury onder leiding van tv-tuinman en presentator Lodewijk Hoekstra de eerste prijs voor de prijsvraag Bouwen + Biodiversiteit uitgereikt aan wethouder Marcel Fluitman van de gemeente Zeist en Evert Jan Roelofsen, directeur van Wijkontwikkelingsmaatschappij .

De gemeente Zeist, Woongoed Zeist en de Wijkontwikkelingsmaatschappij kregen de prijs voor het herontwikkelingsproject Kerckebosch. Het andere genomineerde project was de uitvraag van de gemeente Utrecht voor de hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord.

Natuurinclusief bouwen = het nieuwe normaal

Volgens de jury laten beide projecten zien dat natuurinclusief bouwen op weg is naar het nieuwe normaal. Steeds vaker worden projectontwikkelaars uitgedaagd om natuur en groen integraal onderdeel te maken van de bouwplannen. Bij beide uitvragen lag de kiem van de ontwikkeling bij enthousiaste en betrokken teams van onder andere wethouders en bestuurders die niet op zoek zijn naar business as usual. Maar op zoek gaan naar nieuwe samenwerkingen met nieuwe partijen en actief burgers en omwonenden betrekken bij de bouwplannen.

Laat zien wat kan

Marcel Fluitman laat weten blij te zijn met de prijs. 'Het is erg leuk om een prijs te winnen, maar belangrijker vind ik nog om te zien wat anderen doen. Ik vind dat we veel meer aan elkaar moeten laten zien wat er kan, wat er mogelijk is. Dat vind ik de meerwaarde van zo'n prijs.' Fluitman over Kerckebosch: 'De wijk is organisch opgebouwd. Wij hebben vanuit de gemeente alleen gezegd wat voor soort woningen er moesten komen, daarna hebben we het losgelaten. Dat levert zoveel creativiteit op, maar vooral ook eigenaarschap. Wat er nu ligt, is van de bewoners.'

Debat

Voorafgaand aan de prijsuitreiking voerden lokale, regionale en landelijke bestuurders en de bouwsector een debat over de groeiende noodzaak en kansen voor natuurinclusief bouwen. Aanleiding voor de prijsvraag en het debat was de groeiende vraag naar woningen, de zoektocht naar bouwlocaties binnen bestaand stedelijk gebied en de grote opgave om de biodiversiteit te versterken.

Het Nationaal Debat Natuurinclusief bouwen en de prijsvraag Bouwen + Biodiversiteit waren een initiatief van DuurzaamDoor (RVO)  in samenwerking met de partners van de participatietafel biodiversiteit (natuurinclusief bouwen): Provincie Noord-Holland, Heijmans, NL Greenlabel, IVN,, Gemeente Den Haag, VHG, AM, WUR, Vogelbescherming, TU-Delft, Ballast-Nedam Development, NEPROM, Provincie Overijssel, Acquire Publishing en Ministerie van LNV.