Terugblik op de ManiFEESTatie

Als afronding van vier jaar DuurzaamDoor vond op 15 december bij Aeres Hogeschool Wageningen de DuurzaamDoor ManiFEESTatie plaats. Theo van Bruggen (Programmamanager DuurzaamDoor) en Madelon de Beus (directeur Aeres Hogeschool Wageningen) begroetten circa 250 professionals en studenten. Zij introduceerden tevens de film ‘Parels in Beeld’, een film waarin diverse mooie DuurzaamDoor-projecten werden belicht. Beiden gaven aan dat de DuurzaamDoor ManiFEESTatie een originele opzet had, erop gericht om een ontmoeting tussen jong en oud, professionals en studenten tot stand te brengen.

Vervolgens was het podium voor professor Tine de Moor, die de toehoorders meenam naar de broedplaatsen van commons, geplaatst in een historisch kader. Komen de gilden van weleer niet terug in de gedaante van burgerinitiatieven en coöperaties?
 
Bij verassing werd EZ-account Roel van Raaij geridderd tot ‘Kanjer van DuurzaamDoor’ waarbij hij een passende decoratie ontving. Als grondlegger van het programma heeft hij vanaf het eerste uur hartstochtelijk gewerkt om DuurzaamDoor succesvol te laten zijn. In zijn reactie haalde Roel nog de woorden van Jan Terlouw aan: “Ik ben oud en heb een mooi leven gehad en dat gun ik jongeren ook.” Het gaat om de toekomst! En met het oog op die toekomst kondigde Roel het programma DuurzaamDoor 2017-2020 aan. 
 
Hierna volgden twee rondes met ‘hotspots’. Met heel veel variatie in onderwerpen en werkvormen. Zoals: Regionomie, Maatschappelijke initiatieven waarderen met de MAEX, De Fruitmotor, Verborgen milieu-impact van ons doen en laten, Een beleving winterse verstilling, Responsief leren, De zoektocht naar het ultieme kerstgevoel en ook Hoe maak ik mijn relatie circulair? Studenten hadden liever nog meer rondes hotspots gehad, zo geboeid waren zij door de onderwerpen.
 
In de break die volgde was er een sprankelende primeur: de appelcider ‘Krenkelaar.’ Cider gemaakt van appeltjes die voorheen als afval werden beschouwd omdat ze een plekje of vlekje hadden. Minder voedselverspilling dus.
 
Theatergroep ‘Wordt Vervolgd’ improviseerde met sketches, levende dia’s, gedichten, liedjes en muziek, reacties van deelnemers in de zaal. Zij speelden bijvoorbeeld de ervaringen van twee studenten die zich bij Aeres inzetten voor een gezonde kantine. Als afronding van het theater zongen (melodie Jingle bells) alle aanwezigen: 
‘DuurzaamDoor, DuurzaamDoor, 
Duurzaam door het land.
Als we alles duurzaam doen,
Is er niets meer aan de hand.’ 
 
Kokkin Annabel van Aeres vertelde over de bereiding en herkomst van het voortreffelijke buffet: biologisch, nagenoeg vegetarisch en met producten uit de regio. Tijd dus om te eten en verder te netwerken in een ongedwongen sfeer.
 
De dag werd dansend afgesloten bij de muziek van een zigeunerorkestje. Tal van afspraken zijn gemaakt tussen studenten en werkers in het DuurzaamDoor netwerk. Tenslotte: veel dank aan allen bij Aeres Hogeschool die ruimhartig hebben bijgedragen aan een uiterst geslaagde ManiFEESTatie die tevens de afsluiting vormde van het DuurzaamDoor-Festival.
 
Hieronder een korte impressie, later volgt een link naar meer foto's.