Unieke alliantie zet markt voor plantaardige proteïnen in beweging

nootjes

Op 7 juli was de kick-off van de Green Protein Alliance (GPA). Dit unieke samenwerkingsverband tussen koplopers in de voedingsbranche wil de consumptie van plantaardige proteïne een flinke impuls geven. Dat is beter voor mens en milieu én levert nieuwe marktkansen op. Dat geloven de Founding Members. DuurzaamDoor is één van de initiatiefnemers van De Green Protein Alliance.

Groeiende markt

De markt voor producten met plantaardige proteïne is al volop in ontwikkeling. De vraag naar bijvoorbeeld peulvruchten, paddenstoelen en algen en noten groeit. De toenemende interesse van consumenten in gezonde en duurzame voeding is de drijfveer. De Founding Members van de Green Protein Alliance zien kansen in de toenemende vraag naar gezond en duurzaam. Uniek aan het initiatief is dat marktpartijen hun krachten bundelen. Ze krijgen daarbij steun van onder meer het Ministerie van Economische Zaken, het Voedingscentrum en Milieu Centraal. Dat levert een krachtige, gedeelde boodschap op.

Consistente boodschap

Als het aan de Green Protein Alliance ligt, kunnen consumenten straks nog makkelijker kiezen. Een heldere boodschap over de voordelen van plantaardige proteïnen helpt daarbij. De gezamenlijke ambitie van de deelnemers is een markt waarin producten met plantaardige proteïne een vanzelfsprekende keuze zijn. Voor elk moment van de dag, van hoge kwaliteit, met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Kick-off

Op 7 juli presenteerde de Green Protein Alliance haar uitgangspunten. Daarmee legden de Founding Members hun deelname aan de alliantie vast. De komende maanden staan in het teken van het verfijnen. Daarnaast toetsen ze een gezamenlijk gedragen doorbraakaanpak voor 2017 en verder. Eind 2016 presenteert de Green Protein Alliance de eerste resultaten van deze bijzondere samenwerking.

Proteïnetransitie

DuurzaamDoor heeft proteïnetransitie altijd als belangrijk thema gezien. Maar hoe zet je een versnelling in gang? In november 2015 organiseerde DuurzaamDoor samen met Platform Voedseltransitie en Het Planeet een bijeenkomst met experts. Het doel was om die vraag te onderzoeken. Ook NewForesight haakte aan.

Het leidde tot het inzicht dat bedrijven in onderlinge samenwerking het verschil kunnen maken. Vanuit die gedachte is de Green Protein Alliance opgebouwd. Een versnelling van de proteïnetransitie bereik je door samenwerking. Daarnaast stimuleer je de koplopers in de markt. Zo brengen we de markt verder in beweging.