Groene Brein Roots

In 2015 werd Het Groene Brein Roots gelanceerd: een initiatief van Het Groene Brein, een netwerk van wetenschappers dat ondernemers ondersteunt richting de nieuwe economie. Roots heeft als doel het beroepsonderwijs te vernieuwen vanuit duurzaamheid, en de ontwikkeling naar een nieuwe economie ook bij jongeren aan te jagen. Dat doet zij onder andere via Finding ROOTS: een negen maanden durend actieprogramma in Zeeland, waarbij vijftien jongeren zich focussen op persoonlijk, authentiek leiderschap in duurzaamheid.

Jongeren als duurzame leider

Negen jongeren van mbo Scalda deden mee aan het programma dat inmiddels is afgerond. Volgens Ira von Harras, medeoprichter van Roots, is dit hard nodig: “Ik werk in het mbo en miste de aansluiting op het werkveld.” Imke Elstak, projectleider Finding ROOTS haakt aan: “Het programma is gericht op ‘doen’ en biedt levensechte opdrachten die buiten de school en in het lokale duurzame netwerk plaatsvinden. Dat zorgt voor ervaringen die beklijven.”

findingroots

“Mondiale problemen dringen nu veel meer tot mij door”

Amber van der Heijden, leerling op Scalda, deed mee aan Finding ROOTS: “Ik was direct enthousiast toen ik erover hoorde. Aanvankelijk had ik een gemiddelde kennis van duurzaamheid en dat soort onderwerpen. Ik heb nu veel ervaring opgedaan met zaken doen in een nieuwe economie.”Het programma draait om authentiek leiderschap. Elstak: “We hebben ons niet zo zeer gericht op traditioneel leiderschap als in een beeld van de sterke leider. Wel op hoe je vanuit eigen waarde en talent de leiding kunt nemen, en hoe je in je eigen wereld impact kunt hebben.” Von Harras: “Tijdens een stiltewandeling en meditatie hebben we ze laten nadenken over hoe zij in het kader van duurzaamheid het beste uit zichzelf kunnen halen. We wilden een diepere laag aanbrengen in het programma.” Op Van der Heijden heeft dit het juiste effect gehad: “Ik heb een veel actievere houding gekregen en ga vaak in gesprek met mensen. Ik gebruik de opgedane kennis in mijn privéleven en tijdens mijn stage. Ik overtuig mensen van het belang van duurzame keuzes. De mondiale problemen dringen nu veel meer tot mij door.”

Het volledige artikel staat in Profiel, februari 2017.