Keunst Kids maakt ‘duurzaamheid’ concreet

Kunst blijkt een prachtige manier om kinderen een duurzame boodschap te laten vertellen. Leerlingen die deelnamen aan het Friese project Keunst Kids leerden dankzij de kunst duurzaamheid van verschillende kanten te bekijken. In kunstwerken laten zij vervolgens zien hoe zij vinden dat we moeten omgaan met natuur en milieu en wat zij hun ouders, broertjes en zusjes daarover willen meegeven.

"De combinatie van cultuur, educatie en duurzaamheid maakte dit project zeer waardevol,” vertelt Nynke Blijham-Blanksma regisseur DuurzaamDoor van de provincie Fryslân. “Vanwege het grote succes van Keunst Kids zijn wij van mening dat dit project een vervolg verdient.” De opbrengst van het project krijgt een plek in de Friese NME ondersteuningsstructuur, zodat de methodiek ook in de toekomst beschikbaar blijft.

 

Nieuwe inzichten in Kunstlabs

Ruim 950 leerlingen van 40 Friese bassischolen, maakten hun kunstwerken in drie zogeheten Kunstlabs. In deze ‘laboratoria’ dachten kinderen na over duurzaamheid, wat dat voor henzelf en hun eigen omgeving betekent en deden zij nieuwe inzichten op over het milieu en de natuur. Zo veranderde Kunstlab ‘de Transformator’ de waardering van kinderen voor afval; oftewel producten die ze niet meer gebruiken of die zij niet meer cool vinden. Deze items leerden zij op een creatieve manier gebruiken en ze wisten er vervolgens iets van te maken dat henzelf verraste.

Magische ontdekking

Bij Kunstlab ‘de Verhalenbouwer’ bouwden de kinderen een kunstwereld. In die wereld gaven zij, met behulp van allerlei objecten, een voor hen belangrijke plek uit hun eigen leefwereld een plaats, met als resultaat dat de door henzelf gecreëerde wereld hun dierbaar werd en dat ze ervoor wilden zorgen.
De verwondering en verbazing van de kinderen over dat de natuur meer in zich draagt dan in eerste instantie doet vermoeden, kwam prachtig naar voren bij Kunstlab ‘de Alchemist’. Hierin destilleerden de leerlingen natuurlijke kleuren uit planten en kruiden. Dat de alledaagse ui een kleurstof in zich draagt waarmee je witte wol tot gouden draden kan omtoveren, was voor alle kinderen een magische ontdekking. Deze ervaring leerde hen opnieuw waar te nemen, te kijken en bracht hen inzicht in natuurlijke processen.

Cultuur combineren met duurzaamheid

"De combinatie van cultuur, educatie en duurzaamheid maakte dit project zeer waardevol,” vertelt Nynke Blijham-Blanksma regisseur DuurzaamDoor van de provincie Fryslân. “Vanwege het grote succes van Keunst Kids zijn wij van mening dat dit project een vervolg verdient. We onderzoeken momenteel de financiële mogelijkheden en de kansen om aan te sluiten bij de Culturele Hoofdstad 2018.” De opbrengst van het project krijgt een plek in de Friese NME ondersteuningsstructuur, zodat de methodiek ook in de toekomst beschikbaar blijft.

Lees meer over Keunst Kids