Voedselverspilling

Eetbaar voedsel wordt onnodig verspild in de hele voedselketen, van boer tot consument. DuurzaamDoor richt zich met de Kennis- en EducatieDeal (KED) Verspilling vooral op gedragsverandering bij consumenten onder invloed van supermarkten, horeca en onderwijs. DuurzaamDoor organiseert samen met de KED-deelnemers leer- en netwerkbijeenkomsten.

Op maandag 7 november 2016 organiseerden wij de bijeenkomst Minder voedselverspilling door te leren en te doen samen met DesignLab Enschede.

Bekijk de agenda voor meer informatie en om u aan te melden.

Eerdere bijeenkomsten

Eerdere KED-bijeenkomsten hadden als thema:

Chefs Manifest

Met het Chefs Manifest spreken chef koks zich uit tegen voedselverspilling, ze beloven zelf zo min mogelijk te verspillen en ook hun gasten en collega’s daartoe te inspireren. Tijdens Damn Food Waste Rotterdam op 14 juni 2015 ondertekenden Pierre Wind en Pepijn Schmeink het manifest. Het manifest en concrete tips om verspilling in de horeca tegen te gaan, werden mede mogelijk gemaakt door DuurzaamDoor. Lees meer op de website van Damn Food Waste.

chefs manifest

Damn Food Waste

Met de lunch van ‘afvalgroenten’ voor 6.000 mensen op het Museumplein in Amsterdam in 2013, bracht Damn Food Waste voedselverspilling breed onder de aandacht. Met steun van onder meer DuurzaamDoor ging Damn Food Waste in 2014 en 2015 ‘on tour’ en legde verbindingen met het onderwijs. Met als resultaat: ’afvallunches’ voor in totaal nog eens zo’n 7.000 mensen in onder meer Groningen, Zwolle en Rotterdam. En gastlessen voedselverspilling op een aantal basisscholen en, in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel, op koksopleidingen. Deze zijn te vinden via www.groengelinkt.nl.

In Nederland gooien we per persoon jaarlijks 50 kilo goed eten in de   vuilnisbak. Al dit voedsel heeft een economische waarde van 4,4 miljard   euro. Volgens berekeningen van de FAO wordt wereldwijd meer dan een   derde van al het voedsel verspild. Niet alleen zonde van al het voedsel,   maar ook van alle arbeid, grondstoffen, land, water en energie die nodig   zijn geweest om dit voedsel te produceren.   Over het ontstaan van Damn Food Waste  In maart 2013 besloot Food Guerrilla - het platform voor jonge   voedselinitiatieven - om de Britse anti-voedselverspillings activist   Tristram Stuart in Nederland uit de nodigen. Na Londen, Parijs, Nairobi   en New York vonden wij het tijd voor een Nederlandse editie van Feeding   the 5000: een wereldwijde campagne van grote diners waarbij duizenden   mensen tegelijk kosteloos genieten van voedsel dat anders in de   vuilnisbak verdwijnt. Overal in de keten van boer to consument wordt   voedsel verspild en er is geen betere manier om daar aandacht voor te   vragen dan mensen te laten zien en proeven om hoeveel goed voedsel het   gaat. Na een groot evenement op het Museumplein volgde een tour door   heel Nederland.    Groningen• Noorderplantsoen • 28 juni 2014 • Aantal maaltijden: 1.500 •   Voedsel gered: 450 kg   Zwolle • Grote Kerkplein • 20 september 2014 • Aantal maaltijden: 2.000   • Voedsel gered: 750 kg   Eindhoven • Ketelhuisplein • Pop-Up restaurant • 18 -26 oktober 2014 •   Aantal gasten: ca. 800 • Voedsel gered: 350 kg   Amsterdam • Museumplein • 29 juni 2013 • Aantal maaltijden: 6.500 •   Voedsel gered: 1.800 kg   Rotterdam • Lancering soeplijn Kromkommer • 24 mei 2014   Leeuwarden • Stop Itenfergriemerij • 31 augustus 2014   DE IMPACT (aantallenop 8-12-2014) Pactondertekenaars: 5.374  Mediabereik Facebook likes 4.654 Volgers op Twitter 2.210 Print 9103229   Mediawaarde euro 703.511   Televisie Knevel en Van den Brink NOS op 3Vara Kassa Groen NOS Journaal   18 uur NOS Journaal 20 uur Eén VandaagHart van Nederland Kijkcijfers:   6.119.227    Onderwijs:  • No-waste kookworkshopsop de koksopleidingenvan Deltion en Landstede  in Zwolle.  • Cook-off tijdens ChefsRevolution Day (15september 2014 in Zwolle)  • No-waste lesmateriaal  (beschikbaar gesteld viaDamn Food Waste en  GroenGelinkt)   Radio Radio 538 Radio 3FM Radio 1 Wild FM Amsterdam FM Radio OOG RTV   Noord RTV Oost Zwolle   Wij bedanken al onze vrijwilligers en de ondernemers die ons geholpen   hebben om voedselverspilling op de kaart te zetten!   Partners Damn Food waste Youth Food Movement/Feeding the 5000/ Feedback OneWorld Foodguerilla   /Wageningen UR/ EU Fusions/ Voedingscentrum, Natuur en milieu/   DuurzaamDoor/RVO

Deze infographic (PDF icon Damn Food Waste Infographic.pdf) laat zien wat in 2013-2014 met de Damn Food Waste-campagne is bereikt.

Lessons learned

En op verzoek van DuurzaamDoor heeft Damn Food Waste de ‘lessons learned’ van de afgelopen twee jaar beschreven ( PDF icon Damn Food Waste lessons learned.pdf.

Lees de projectomschrijving van Damn Food Waste.

damn food waste rotterdam

 

Nu zijn de chefs aan de beurt

De succesvolle aftrap was in juni 2013 op het museumplein in Amsterdam. Daar werd met 6500 gratis maaltijden, 1800 kg voedsel ‘gered’. Het platform tegen voedselverspilling is op de goede weg, maar de strijd is nog niet gewonnen. Nu zijn de chefs aan de beurt. Pepijn Smeinck, eigenaar en chef van Restaurant Dertien (Rotterdam), was deze zomer betrokken bij de Rotterdamse versie op het Plein 1940. Bij dit vijfde event nuttigden zo’n 3500 bezoekers meer dan 3000 maaltijden op basis van ‘afval’-ingrediënten. Lees verder

Binnenkort op de menukaart

Als één van de voorvechters van het eerste uur werd chef Jonathan Karphatios in 2010 al - door de toenmalige Minister Gerda Verburg -uitgenodigd om deel te nemen aan een campagne tegen voedselverspilling. Dit onderwerp is zijn tweede natuur geworden, niet alleen verspilling maar ook bewustwording. ‘De chef is de connectie tussen de aarde en de gast’, is zijn stellige mening. Karphatios verbouwt al meer dan acht jaar groenten bij zijn restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Lees verder