BlueCity-Circulaire-Economie-BlueCity-Ondernemers

Ambassadeurs circulair bouwen trainen/opleiden: Train de trainer

Main content

De titel is een omschrijving van circulaire economie van een van de cursisten van de cursus Circulair bouwen voor professionals. Het doel van de cursus was om een groep van ambassadeurs te creëren op het gebied van circulair bouwen in Zeeland. Oftewel een Train de Trainer opzet: de trainer leidt anderen op en leert ze tegelijkertijd anderen te trainen.

Het programma "Train de Trainer Circulair Bouwen voor Professionals” vond plaats van maart tot mei 2019 op verschillende locaties in Zeeland. Uitgevoerd door Hogeschool Zeeland in opdracht van DuurzaamDoor en Provincie Zeeland. De opdracht was om een train de trainer concept uit te voeren, zodat in twee jaar tijd 15 tot 25 personen getraind worden, die bedrijven kunnen gaan adviseren en begeleiden op het vlak van circulaire economie. Op die manier kan een vliegwiel ontstaan om beter in te spelen op vragen vanuit het bedrijfsleven hoe zij meer circulair kunnen gaan werken.

De cursus ging op 28 maart 2019 van start. Het begon met een toelichting over circulaire economie. Dat circulaire economie wordt bereikt door eerst de transitie door te voeren van een lineaire economie naar een recycling economie. Vandaaruit stappen we door naar een circulaire economie. En dat wordt inmiddels door een aantal mensen succesvol toegepast, zoals in de bouw. Taco Tuinhof, werkzaam bij Rothuizen architecten, is van mening dat: “…ontwerpers changemakers zijn, omdat ze aan het begin van de keten staan en alles begint met een ontwerp.”Maar het grote probleem is volgens Willem Böttger, van het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans: “We worden niet geprikkeld duurzaam te zijn, maar om geld te verdienen.”

Het vervolg van de cursus was een tour door Zeeland met een aaneenschakeling van inspirerende voorbeelden van circulair en biobased bouwen. Bij deze projecten werd gebouwd met onder andere natuurlijke producten die lokaal worden geproduceerd. Aan het einde kregen de cursisten twee boodschappen mee:

“Be the changemaker you want to see” en “I’m asking you to believe – not in my ability to change, but in yours”

Meer weten over de cursus of de voorbeeldprojecten in Zeeland en welke bouwproducten ze gebruiken? Lees het verslag van de cursus.