Profielen Circulaire economie - Tirza

De kracht van het verhaal

Main content

Binnen de leerkring is gebleken dat de kracht van het verhaal een belangrijk element is om stappen te zetten en mensen mee te nemen in je denken.

Thirza Monster

Zo heeft Thirza deze methode ingezet bij het onderwerp toekomstbestendige/next economy bedrijventerreinen op diverse manieren. Door bijvoorbeeld een visie te schetsen van een toekomstbestendig bedrijventerrein door de ogen van een ondernemer (pdf). Of door goede voorbeelden van en kansen voor bedrijventerreinen in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te portretteren zoals:

Of door het heel persoonlijk te maken. En een serie foto's en artikelen te publiceren over telkens een medewerker van een bedrijf, een bewoner en een vergeten plek. In een wijk, genaamd de Staart in Dordrecht, waar bedrijven(terrein) en bewoners zeer dicht op elkaar zitten en dit dikwijls voor de nodige problematiek zorgt. Maar waar ook mooie dingen tot stand komen en een boel potentie ligt. En dit hopelijk een klein zetje geeft tot verbinding en nieuwe initiatieven. Zoals over de serie over de Staart is het Waard (pdf).

Richard van Bremen – gezien door Maarten van Dongen

Maar ook Richard heeft dit beseft en gebruikt. Richard realiseerde zich dat als hij binnen een bestaande organisatie iets voor elkaar wil krijgen dat het weinig zin heeft om zelf kennis te gaan zitten ontwikkelen en van daaruit anderen te overtuigen van zijn gelijk. Dat werkt niet.

Wat wel werkt, is anderen kennis te laten maken met wat je wilt vertellen, maar ook zichtbaar te maken aan wie je het nog meer vertelt. Een groepje dus in een of andere vorm zodat ‘kennis maken leidt tot kennis bij wie daar ontvankelijk voor is.’ Daarbij is het dan handig dat je nu de mensen kent met wie je je verworven inzicht (nu of later) kunt delen. Dat vergt wel een goede verhalenverteller en daarvoor heeft Richard indertijd iemand voor gevonden. Geïnteresseerden zullen het verhaal gaan navertellen, zo gaat het verhaal resoneren.

Cees Anton de Vries: "Een verhaal vertelt zich altijd achteraf. Sommige verhalen zetten aan tot nieuwe verhalen of zijn 'slechts' een hoofdstuk in een groter verhaal. Ook dat weet je pas achteraf. Het maakt dus niet uit wanneer je eigen verhaal begint; begin gewoon nu! Misschien heb je dan straks iets te vertellen."