Ploumen op werkbezoek

Lokale voedselgemeenschappen zijn populair

Main content

Wat is de kracht van voedselgemeenschappen? Wat is de impact van zo’n gemeenschap op de leden en eventueel op de boer? Welke verschijningsvormen zijn er allemaal? En kunnen we iets zinnigs zeggen over de hoeveelheid mensen die lid is van zo’n gemeenschap? Onderzoeker Sandra van Kampen bracht het in kaart via het onderzoek ‘Niet makkelijker, wel leuker’.

Een voedselgemeenschap is een lokaal georiënteerd samenwerkingsverband tussen groepen consumenten en producenten, zonder tussenhandel. Een verkennend onderzoek naar de omvang van de groep voedselgemeenschappen laat zien dat op dit moment ruim 480 voedselgemeenschappen in Nederland zo’n 150.000 mensen (ruim 60.000 huishoudens) van vers voedsel voorzien. Daarnaast blijkt het lidmaatschap van zo’n voedselgemeenschap een enorm effect te hebben op het bewustzijn van mensen.

Voordelen consument en boer

"Het lidmaatschap van een voedselgemeenschap heeft voor zowel consument als boer tal van voordelen", zegt Sandra van Kampen. "Je krijgt vers en betaalbaar voedsel uit de streek. Maar het samen met anderen zoiets organiseren geeft ook het gevoel ergens bij te horen en actief te werken aan verandering van het voedselsysteem. Mensen melden dat ze gezonder eten en minder afval hebben.

"Daarnaast geeft het boeren de zekerheid van afname voor een eerlijke prijs en van een min of meer gegarandeerd inkomen. Het blijkt ook dat voedselgemeenschappen een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Zo’n gemeenschap is eigenlijk gewoon een duurzaam, gezond en eerlijk voedselsysteem in het klein."

Download het onderzoek Niet makkelijker, wel leuker (medegefinancierd door DuurzaamDoor).