MBO studenten ontwikkelen duurzame voedselconcepten voor Stadsboerderij Almere

MBO-ers ontwikkelen duurzame voedselconcepten voor Stadsboerderij Almere

Main content

Hoe laat je jongeren ervaren hoe duurzaam en gezond hun voedsel is? In Flevoland mochten studenten van het Aeres MBO in Almere binnen de lesmodule voedseltransitie in de adviseursrol kruipen. De opdracht bestond uit het ontwikkelen van innovatieve voedselconcepten voor het nieuwe ambachtscentrum van de stadsboerderij in Almere.

De opdracht voor de studenten kwam voort uit het DuurzaamDoor project 'Verduurzamen van de voedselketen: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst'. Om hiermee aan de slag te gaan werd een Jongerenadvies Bureau (JAB) opgericht in samenwerking met IVN. De studenten werkten aan de uitwerking van ideeën voor de natuurmelkerij en desembakkerij van het ambachtscentrum van de stadsboerderij. Wat kun je bijvoorbeeld allemaal doen met de zuivel van de natuurmelkerij en hoe pak je de opschaling van de desembakkerij aan? De ideeën moesten niet alleen duurzaam en gezond zijn, ook moest er rekening worden gehouden met de grondstofstromen, gewassen en restproducten.

Fantasie afbakbroodjes en een melktap

Het winnende idee voor de desembakkerij was het zogenaamde fantasiebrood. "Afbakbroodjes zijn normaal saai, maar wij bieden ze aan in speelse vormen, afhankelijk van het seizoen", aldus de studenten. In plaats van voorverpakte broodjes kan de klant zelf kiezen hoeveel broodjes hij wil en in welke vorm. De studenten die aan de slag gingen met de zuivel, presenteerden hun idee voor een melktap. Klanten kunnen zelf verse melk tappen en betalen per tap beurt. Om dit te realiseren bedachten de studenten eveneens een herbruikbare fles in de vorm van een melkkan.

Voor alle studenten stond vast dat ze zeker geen ambachtsman wilden worden. De opdracht werd door allen als erg leerzaam ervaren, omdat ze een kijkje konden nemen in het ondernemersleven, maar ook moesten leren samenwerken met verschillende partijen.

Ervaring met DuurzaamDoor

Vanuit Aeres Hogeschool Almere was Nicolette van de Kamp projectleider. Nicolette: "Onze school is al vele jaren projectleider of participant binnen DuurzaamDoor projecten. Als groene kennisinstelling ontwikkel en ontsluit je kennis en educatie m.b.t. thema’s binnen het groene domein. Dit gebeurt in samenspraak met het werkveld; overheden, ondernemers, organisaties. Vanzelfsprekend passen thema’s als het verduurzamen van de voedselketen daarbij. We willen daaraan een actieve bijdrage leveren door het doen van onderzoek, ontsluiten van kennis en ontwikkelen van educatie. Uiteraard met inzet van onze studenten. Zij zijn de toekomstige experts binnen het groene domein en moeten juist nu al in aanraking komen met opdrachtgevers en gerelateerde netwerken."

"Het is geweldig om te zien hoe die samenwerking tussen 5 O’s verloopt en hoe open iedereen staat voor de frisse en innovatieve ideeën van jongeren. Het gaat niet altijd om pasklare antwoorden, maar wel om nieuwe denkrichtingen en innovatieve ideeën. Al met al een zeer geslaagd project waar op het gebied van samenwerking tussen partijen zeker een gevolg  gaat komen."

Meer weten?

Aeres Almere verduurzamen van de voedselketen