Een persoon met zeewier in de hand

Podcast Goed Voedsel: Zeewier is een 'wonderplant'

Main content

Mensen weten weinig over zeewier, terwijl het enorm kan helpen met verduurzaming. En niet alleen in de vorm van voedsel.  Petra Steenhoek en Kees Boender hebben deze 'wonderplant' in hun werk van dichtbij leren kennen. Petra is projectleider bij zeewierzaadkwekerij Hortimare. Kees is werkzaam bij het bedrijf Your Well, waar hij zeewier verkoopt in allerlei vormen: van chips tot thee.

In de podcast Goed Voedsel praten René Bruijns en René Schellekens in acht afleveringen met voorlopers in voedselverandering. Stuk voor stuk mensen met visie, die een idee hebben over wat goed voedsel is én hoe een goed voedselproductiesysteem eruit moet zien. Want hoe we nu eten en voedsel produceren is onhoudbaar voor de planeet én voor onszelf. In aflevering 7 gaan Bruijns en Schellekens in gesprek met Petra Steenhoek en Kees Boender.

Alle ingrediënten die we nodig hebben

Een 'wonderplant' – zo wordt zeewier in de podcast bestempeld. Ook al is het eigenlijk geen plant. "Zeewier is een macro-alg", vertelt Petra. "Officieel is het een organisme." En dit organisme consumeren 'we' al een hele tijd, geeft Kees aan: "Er zijn theorieën dat de mens zich bij het water heeft ontwikkeld en daar in aanraking kwam met vissen en zeewier. Dan hebben we het erover dat we tien- á vijftienduizend jaar geleden al zeewier consumeerden, want dat is het eerste wat we tegenkwamen." Zeewier eten is goed, zegt hij, want: "Zeewier bevat eigenlijk alle ingrediënten die een lichaam nodig heeft."

Elke dag wat zeewier

Petra en Kees staan aan verschillende kanten van de zeewierindustrie. Petra staat aan het begin van de keten, Kees aan het einde. Hortimare, waar Petra werkt, veredelt en vermeerdert zeewier: "Wij halen planten uit het wild." Ze vertelt in de podcast hoe Hortimare daar vervolgens de sporen uithaalt en die ontwikkelt tot het punt dat er nieuw zeewier mee gekweekt kan worden, door zeewierboeren die daarvoor bij hen aankloppen. Kees' bedrijf Your Well verkoopt vervolgens de producten die gemaakt worden van wat deze boeren produceren. De missie van Your Well is: 'Iedereen elke dag wat zeewier'.

Zeewierboeren zijn intussen aan het opschalen, maar er moet nog veel onderzoek gedaan worden om processen te versnellen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar zeewier toe, omdat bioplastics opkomen, zegt Petra. Ook Kees geeft aan dat zeewier op veel verschillende manieren gebruikt kan worden: "Je kunt zeewier ook als meststof gebruiken voor in je tuin; een fantastische bodemstimulans." Daarnaast zorgt "alles wat in de zee zit voor meer dan vijftig procent van onze zuurstof", benadrukt hij.

Ga het eens proberen!

Hoewel we dus al duizenden jaren zeewier eten, moeten we dit organisme vooral als ons toekomstbeeld zien. Wel zijn Petra en Kees voorzichtig in hun wensen over hoe de zeewierconsumptie er over twintig jaar uit moet zien. Kees: "Als iedereen een procentje in zijn voedsel gebruikt, is dat natuurlijk al veel." Niet ambitieus genoeg? "Mensen stappen niet zomaar over op een nieuwe groente. Je hebt daar een lange tijd voor nodig." Ook Petra onderstreept dat zij hoopt dat mensen over een tijd "twee keer per week zeewier eten." Om dat te bewerkstelligen vraagt ze de luisteraar: "Ga het eens proberen. Kook een recept uit een zeewierkookboek, kijk eens of je het op een andere manier kan integreren in je voeding." Kees trekt die oproep nog wat breder: laten we met z’n allen bewuster gaan consumeren.

Benieuwd naar Goed Voedsel?

In Goed Voedsel vertellen Kees en Petra over hun favoriete zeewierproducten. Maar ook:

  • Waarom koks van zeewier houden en wat de umami-smaakervaring is.
  • Waarom zeewier in de zee ‘staat’ terwijl het bij zeewierboeren aan touwen hangt.
  • Hoeveel oceaan er nodig is om de hele wereldbevolking van genoeg eiwitten te kunnen voorzien met zeewier.

Luister terug

Wil je de podcasts terugluisteren? Dat kan!