Succesvolle eerste bijeenkomst Stadshoutinitiatieven

17-04-2019 - 14:28

Tijdens deze eerste bijeenkomst stadshoutinitiatieven voor Regio Noord-Holland, Utrecht en Flevoland op 16 april 2019 stelden we ons in de vraag welke rol een gemeente kan spelen als launching customer. Wat hebben stadshoutorganisaties en gemeenten van elkaar nodig?

Lokaal hout benutten

Lokaal hout kan veel meer en vaker lokaal benut worden om hoogwaardige producten van te maken in plaats van dat het, zoals nu, vaak verschredderd wordt. Nederlandse ondernemers zien hier in toenemende mate kansen in, in het gehele land neemt het aantal bedrijven dat iets doet met gekapte bomen uit de stad toe. De gemeentes hebben een belangrijke rol in het succes van de stadshoutinitiatieven: in eerste instantie valt het vrijgekomen hout aan de aannemer die de boom kapt. De gemeente heeft de mogelijkheid om selectierechten uit te delen zodat het hout terechtkomt bij een stadshoutinitiatief.

Centrale Houtopslag

Ook zijn er mogelijkheden om een centrale houtopslagplaats te maken zodat meerdere stadshoutinitiatieven uit de gemeente kunnen profiteren van gekapt hout. Maar helaas gaat dit nog niet vanzelf. Vorig jaar hebben we een bijeenkomst georganiseerd met verschillende stadshoutinitiatieven. Al gauw bleek dat in gesprek gaan met elkaar en met gemeenten helpt om knelpunten op te kunnen lossen.

Er volgen nog bijeenkomsten soortgelijke in de andere regio’s. Deze bijeenkomsten organiseren de Natuur en milieufederaties in opdracht van RVO, in het kader van het programma Duurzaam Door.

Meer weten?

Voor vragen over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met Tim Bulters, Projectleider Circulaire Economie bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht