BioBorders

Bouwen

De Groene Reiger inspireert en ontzorgt toekomstige bewoners van de nieuwbouwwijk Melco in Heiloo bij het inrichten van hun tuin. De provincie, gemeente, een makelaar, de onderwijsinstellingen het MBO Wellant en HBO InHolland, een projectontwikkelaar en een bouwmaatschappij zijn direct betrokken of denken mee. Voorbeeldtuinen, zogenaamde BioBorders spelen hierbij een grote rol. In deze borders is er veel aandacht voor het beplantingsplan en biodiversiteit met insecten, kleine zoogdieren en vogels.

Bewonersparticipatie
Voor de DuurzaamDoor Participatietafel Natuurinclusief Bouwen organiseert Kotterman daarnaast een traject met bewonersparticipatie. Daarna volgt een nadere verkenning naar een activerende rol voor onderwijs en onderzoek. Ook wordt gekeken naar mogelijk nieuw vorm te geven financieringsafspraken tussen belanghebbenden. Dorien Kotterman van de Groene Reiger vertelt in vakblad Tuin en Landschap (2017) over haar inspanningen. 

Het project BioBorders heeft bewoners geïnspireerd en gemotiveerd om in ieder geval een deel van hun tuin niet te betegelen! En de bewoners hebben er naast een groter bewustzijn voor het belang van een groene tuin voor de biodiversiteit en klimaatadaptatie hun buren beter leren kennen, wat een goede start geeft voor de doelstelling van een groene en sociale wijk. Lees meer op Groen Kapitaal >>