Natuurschuur detailfoto
Natuurschuur zorgt voor meer biodiversiteit in de wijk

Natuurschuur zorgt voor meer biodiversiteit in de wijk

Main content

Natuurinclusief bouwen
Bouwen

Nieuwbouwwoningen in de wijk Fort-Zeekant krijgen een natuurschuur in plaats van een traditionele berging. Met de natuurschuur kan meer biodiversiteit in een wijk gerealiseerd worden op een effectieve manier. De natuurschuur heeft dezelfde afmetingen als een normale berging, maar biedt onderdak aan allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren.

Een prototype van de natuurschuur staat op Green Village in Delft en in Bergen op Zoom zijn plannen om het schuurtje te plaatsen bij ten minste vier nieuwe woningen van woningcorporatie Stadlander in de wijk Fort-Zeekant.

Bij de partnerselectie voor de bouw van nieuwe woningen in de wijk Fort-Zeekant in Bergen op Zoom, speelde natuurinclusiviteit een belangrijke rol. Het was een van de redenen dat ontwikkelende bouwer ERA Contour de selectie voor de nieuwbouwwoningen won.

Natuurinclusief en biodivers

Onderdeel van de visie van ERA Contour was het plan om natuurschuurtjes te bouwen in plaats van traditionele bergingen. Volgens conceptontwikkelaar Erik Gathier van ERA Contour is de natuurschuur een interessante vervanging voor de normale schuur, met een positief effect op de biodiversiteit in een wijk. ERA Contour plaatst ongeveer 350 schuurtjes per jaar. Als een flink aantal daarvan natuurinclusief gebouwd wordt, levert dit een mooie bijdrage aan de biodiversiteit ter plekke.

Vogels, insecten en kleine zoogdieren

De natuurschuur is ontwikkeld door Atelier GROENBLAUW en DS Landschapsarchitecten voor de prijsvraag ´Natuurinclusief Ontwerpen` van de gemeente Den Haag. De berging heeft een groendak en daarnaast is er ruimte voor nesten van allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren. In de holle dakrand vinden vleermuizen hun plek, er is een nestelwand voor kleine zangvogels zoals mussen en koolmezen en in het egelhuis in de plint kunnen egels schuilen voor de winter.

Hiltrud Pötz, eigenaar van Atelier GROENBLAUW, vertelt dat de natuurschuur een goede manier is om met een standaardelement meer biodiversiteit in de wijk te brengen. “Het is een manier om met iets kleins toch een grote bijdrage te leveren. Doordat het een standaardelement is, kun je het bovendien vaak herhalen. En het is iets simpels dat je makkelijk in de markt kunt zetten.”

Green Village

De initiatiefnemers van de natuurschuur namen contact op met De Groot Vroomshoop, één van de grootste bergingbouwers van Nederland, en één van de vaste leveranciers van ERA Contour. De partijen ontwikkelden samen een prototype van de natuurschuur, een doorontwikkeling van de standaardberging van ERA Contour.

Dit eerste exemplaar is geplaatst op het terrein van Green Village in Delft. Bij de natuurschuur op Green Village hoort ook een natuurvriendelijke en klimaatbestendige tuin. Het prototype en het tuinconcept zijn ondersteund door de Provincie Zuid-Holland en het programma DuurzaamDoor van RVO, in samenwerking met De Groot Vroomshoop, Het Wellantcollege, ERA Contour, hogeschool Inholland en de Vogelbescherming.