Burgerboerderij
Project Coöperatie Burgerboerderijen

Project Coöperatie Burgerboerderijen

Main content

Korte keten

Burgerboerderijen: burgers en boeren weer gezamenlijk verantwoordelijk voor hun ‘dagelijks brood’. Bijdragen aan een maatschappelijk gezond voedselsysteem: dat is de insteek van het project Coöperatie Burgerboerderijen. Leadpartner Stichting BB4Food wil dat burgers niet alleen contact hebben met de boer bij het plaatsen van een bestelling, maar ook met de financiële kant van het verhaal betrokken zijn.

Broodabonnement

Het idee is dat burgers donateur of financieel partner van de coöperatie worden. Een andere mogelijkheid is een abonnement nemen waarmee ze brood kunnen bestellen op burgerboerderijen.nl. De bestelling wordt opgehaald bij de lokale bakker. Boeren kunnen eveneens lid worden van de coöperatie. Zij kunnen dan investeringen laten financieren door de Coöperatie Burgerboerderijen en daarmee (een deel) van hun oogst of producten afzetten. Burgers zien zo het effect van het geld dat ze in de coöperatie hebben gestoken.

Korte lijn

Om haar doelstelling te bereiken wil stichting BB4Food 10.000 burgers en 100 boeren in 10 regio’s aan elkaar verbinden via gezonde, lokale producten voor een eerlijke prijs. Dat kan door de lijn tussen de boer en burger zo kort mogelijk te houden, zonder tussenkomst van een supermarkt.

Burgerboerderijen in de praktijk

Het Veluws Markebrood is het product waarmee wordt begonnen in de Veluwezoom rondom Arnhem en Wageningen. Het concept van de burgerboerderij wordt hiermee gekoppeld aan heideboeren die kenmerkend zijn voor deze streek. In Midden Delfland vindt dat plaats rond een mobiele melkverwerkingsinstallatie. In Utrecht wordt in de zomer van 2019 gestart met een visuele leerplek rond het burgerboerderij concept vanuit de multifunctionele landbouw.

Meer weten?

burgerboerderijen.nl