Gezonde voeding
Project Samen Verdient!

Project Samen Verdient!

Main content

Voeding en gezondheid

Het project ‘Samen Verdient!' stimuleert gezond gedrag door middel van directe kortingen en het sparen van punten (Health Coins). De eerste pilot om deze aanpak in de praktijk uit te testen gaat plaatsvinden in het Utrechtse Kanaleneiland. 'Samen Verdient!' hoopt hiermee gezond gedrag te stimuleren bij mensen die in een lage sociaaleconomische positie verkeren.

Korting op gezonde producten

Gezond gedrag belonen en stimuleren is het voornaamste doel van het initiatief ‘Samen Verdient!’ De bewoners van Kanaleneiland die deelnemen krijgen verschillende kortingen op gezonde producten en diensten. Denk hierbij aan gezonde voeding (producten uit de Schijf van Vijf, met uitzondering van vlees), nieuwe sportschoenen of bezoek aan een Hammam. Met de aankoop van gezonde producten en diensten kan iemand punten sparen, de zogenaamde ‘Healthcoins’.

Healthcoins om een gezonde leefstijl te ‘kopen’

Om dit alles te realiseren wordt gebruik gemaakt van de Healthcoin app Fitter. Deze app houdt bij welke gezonde aankopen er gedaan worden en registreert het aantal Healthcoins dat hiermee gespaard wordt. Dat kan bijvoorbeeld bij aankoop van gezonde voeding bij aangesloten ondernemers, de aankoop van gezonde diensten, zoals bijvoorbeeld een sportabonnement en het behalen van 10.000 stappen. Van de gespaarde punten kunnen verschillende producten worden gekocht in de webshop van de app om een gezonde leefstijl te stimuleren. Er kan ook gespaard worden voor een gemeenschappelijk spaardoel in de buurt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fitnessapparaat bij een speeltuin in de wijk of voor meer groen in de wijk.

Win-win situatie

Naast de voordelen die het de deelnemers oplevert, zorgt het voor economische bedrijvigheid bij de lokale ondernemers. Ook sparen de ondernemers mee voor de gemeenschappelijke spaardoelen in de wijk. Zo leveren bewoners en ondernemers samen een bijdrage aan een gezond maatschappelijk klimaat in de wijk.

Waarom een pilot?

Vitaliteit heeft waarde voor burgers. Of dit omgezet kan worden in een verdienmodel of model zonder externe financiering is een vraag die in deze pilot onderzocht kan worden. Experimenteren in een lokale setting op kleine schaal vormt zodoende het beste startpunt. Doen en leren kan dan goed worden gecombineerd.

Oprichters van het project zijn de themagroep Gezonde Voeding & Leefstijl van de Transitiecoalitie Voedsel, social enterprise Healthcoin en TNO.

Documenten