Een duurzaam bedrijventerrein

Podcast Meer dan een mooi terrein: Leiderschap in de Achtersluispolder

Main content

In deze eerste aflevering staat het bedrijventerrein Achtersluispolder centraal. Het is een bedrijventerrein aan het water, even buiten Amsterdam. Op het terrein is veel zware industrie en veel verkeer. Er zijn veel verschillende bedrijven, van jachtenbouwers tot voedselindustrie.

Daan reist af naar de Achtersluispolder, waar hij in gesprek gaat met Vincent van Vliet, een aannemer in de weg- en waterbouw. Mede door het optreden van een aantal ondernemers werd geplande woningbouw voorkomen. Deze ondernemers toonden leiderschap door zich actief in te zetten voor de toekomst van hun bedrijventerrein. Hoe zorg je voor een goede samenwerking over de verduurzaming van een bedrijventerrein? En hoe kom je voor je eigen belangen op?

Luister de eerste aflevering 'Leiderschap' op Spotify.

"Ondernemers, ga je organiseren!"

Verder spreekt Daan met Haydée Op ’t Veld-Nuyten. Zij werkt als strategisch adviseur voor het metropoolregio Amsterdam, een samenwerking van 30 gemeenten en 2 provincies, en houdt zich bezig met de bedrijventerrein strategie.

“Leiderschap houdt dus ook vooral in: luisteren naar de ander partij.”

Haydée geeft aan dat het voor zowel ondernemers als overheden belangrijk is dat er een hoge organisatiegraad is op bedrijventerreinen. De organisatiegraad zegt in hoeverre ondernemers onderdeel zijn van ondernemersorganisaties. En dat is belangrijk, want als collectief kun je makkelijker het gesprek met de gemeente aan dan alleen. Zo zorg je voor één aanspreekpunt voor het bedrijventerrein, zodat het makkelijker is om de belangen van álle ondernemers te behartigen. Haydée: “Een bedrijventerrein is een plek waar bedrijven hun gang moeten kunnen gaan.” Ook heeft de gemeente op deze manier een aanspreekpunt. Je kan zo met elkaar in gesprek over elkaars beweegredenen waardoor er begrip ontstaat voor elkaar.

Benieuwd naar Meer dan een mooi terrein? 

In de podcast ‘Meer dan een mooi terrein’ gaat Daan Nieber op onderzoek uit en praat hij met bevlogen ondernemers en experts over duurzame bedrijventerreinen. Hij spreekt over leiderschap, samenwerken, financiering, natuurinclusief bouwen en meer. Hoe ga je wateroverlast succesvol te lijf? Hoe bouw je een circulair sorteercentrum met oog op de toekomst? 

Luister terug

Wil je de hele podcast terugluisteren? Dat kan!

Meer informatie