Een duurzaam bedrijventerrein

Podcast Meer dan een mooi terrein: over Duurzame Bedrijventerreinen

Main content

Bedrijventerreinen zijn de hoeksteen van economische groei, maar om toekomstbestendig te zijn is het noodzakelijk om in te springen op veranderende omstandigheden. Velen zien bedrijventerreinen als grijze massa’s die ze graag snel voorbij willen lopen. Maar negeren kan niet, want ook deze plekken moeten verduurzamen. In de podcast ‘Meer dan een mooi terrein’ gaat Daan Nieber in zes afleveringen op onderzoek uit en praat hij met bevlogen ondernemers en experts over duurzame bedrijventerreinen. 

1. Leiderschap in de Achtersluispolder

In deze eerste aflevering staat het bedrijventerrein Achtersluispolder centraal. Het is een bedrijventerrein aan het water, even buiten Amsterdam. Op het terrein is veel zware industrie en veel verkeer. Er zijn veel verschillende bedrijven, van jachtenbouwers tot voedselindustrie. Daan reist af naar de Achtersluispolder, waar hij in gesprek gaat met Vincent van Vliet, een aannemer in de weg- en waterbouw. Mede door het optreden van een aantal ondernemers werd geplande woningbouw voorkomen. Deze ondernemers toonden leiderschap door zich actief in te zetten voor de toekomst van hun bedrijventerrein. Hoe zorg je voor een goede samenwerking over de verduurzaming van een bedrijventerrein? En hoe kom je voor je eigen belangen op?

Luister de eerste aflevering 'Leiderschap' op Spotify.

2. Samenwerken op bedrijventerrein de Hurk

Samenwerken is ongelooflijk belangrijk om te kunnen vergroenen. Tegelijkertijd is het niet altijd eenvoudig om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Gelukkig zijn er voorbeelden te vinden van bedrijventerreinen die op een praktische en duurzame manier gezamenlijk werken. Zoals in Eindhoven, waar Daan Nieber wordt ontvangen bij bedrijf Isero op bedrijventerrein De Hurk.

Luister de tweede aflevering 'Samenwerken' op Spotify.

3. Veranderen en leren in Groningen

In deze aflevering staat een bedrijventerrein (Euvelgunne Groningen) centraal dat wateroverlast op een succesvolle wijze te lijf ging. Daan krijgt uit eerste hand te zien hoe verandering er uit kan zien en hij ontdekt hoe kennis, tijd en middelen de onmisbare ingrediënten zijn voor een succesvolle transformatie. En hoe verandering eruit ziet.

Luister de derde aflevering 'Veranderen en Leren' op Spotify.

4. Financiering in Deventer

In deze aflevering staat het belang van een goede business case en financiering centraal. Simon Smedinga is directeur van Leger des Heils ReShare en vertelt Daan er alles over. Hij heeft namelijk een circulair sorteercentrum laten bouwen op bedrijventerrein A1 in Deventer, dat is ontworpen met oog voor de toekomst. Simon: “We zamelen textiel in en daar proberen we mooie dingen mee te doen, met name gericht op duurzaamheid. Het pand is van eind 2018, dus het is zo goed als nieuw. Het bedrijventerrein A1 was een weiland voordat we hier kwamen. Er staan hier nu meerdere grote magazijnen van diverse supermarkten.”

Luister de vierde aflevering 'Financiering' op Spotify.

5. Duurzaamheid en energie in Utrecht

 In deze aflevering staat verduurzaming op het gebied van energie centraal. Daan reist af naar bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Daar is het Energie Collectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) actief. Dit collectief werkt aan een efficiënter gebruik van het energienet. Daan spreekt met Jan Willem in Utrecht. Hij zit in het bestuur van ECUB en is CEO van iwell, een techbedrijf en dat batterijen, hardware en software maakt om energiesystemen van bedrijven te herbouwen. 

Luister de vijfde aflevering 'Duurzaamheid en energie' op Spotify.

6. Natuurinclusief bouwen op Hessenpoort

In deze aflevering staat het bedrijventerrein Hessenpoort centraal. Een terrein aan de A28, even buiten Zwolle, waar 65 tot 70 grote mkb’ers te vinden zijn. Op het terrein speelt natuur een belangrijke rol en proberen ze flora en fauna de ruimte te geven. Dat noemen we ook wel natuurinclusief bouwen. Daan reist af naar Hessenpoort om daar de parkmanager te spreken over de stappen die ze zetten om de natuur een handje te helpen op het bedrijventerrein. Daarnaast heeft Daan ook Ingrid Sloots te gast. Zij helpt met haar bedrijf Nest Natuurinclusief om natuurinclusief bouwen te omarmen.

Luister de zesde aflevering 'Natuurinclusief bouwen' op Spotify.

Luister terug

Wil je de hele podcast terugluisteren? Dat kan!

Meer informatie