Boodschappenwagen in supermarkt

Welke supermarkt heeft het gezondste en duurzaamste assortiment?

12-09-2019 - 09:00

Main content

Voor de realisatie van een verantwoord voedselsysteem worden supermarkten steeds meer gezien als belangrijke spelers. In het onderzoek de Superlijst wordt een overzicht getoond met daarin de verschillen in duurzaamheid en gezondheid tussen diverse supermarkten. De onderzochte supermarkten zijn: Albert Heijn, Jumbo, Plus,
Coop, Dirk, Jan Linders en Ekoplaza.

Aanbiedingen vaak ongezond

De voornaamste resultaten van het onderzoek laten zien dat geen één van de onderzochte supermarkten via aanbiedingen aanstuurt op gezonde keuzes. Dit staat haaks op de aanbevolen verhouding die staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Desondanks zijn er wel supermarkten die in hun wekelijkse aanbiedingen inspelen op duurzaamheid, zoals de promotie van plantaardige eiwitten of vegetarische keuzes. De Superlijst maakt duidelijk dat er behoefte is aan meer kennis rond de effectiviteit van methodes om consumenten te ‘verleiden’ tot het maken van gezonde, verantwoorde keuzes.

Intiatiefnemers

Superlijst is een initiatief van Questionmark en Transitiecoalitie Voedsel, met financiële bijdrages van het programma Duurzaam Door (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en de Nationale Postcode Loterij.

Rapport

Bekijk het rapport op de projectpagina Superlijst