Jongeren koken in de keuken

Geef jongeren volwaardige plek aan tafel

Main content

Jongeren moeten een belangrijke plek aan tafel krijgen in de voedseltransitie, vinden Maria Geuze, directeur Slow Food Youth Network (SFYN), en Lisanne van Oosterhoud van World Food Forum en Next Tech Food Factories. Beiden maken daarom deel uit van de participatietafel Voedseltransitie van DuurzaamDoor. Ook zijn ze te horen in de podcast Werken aan Goed Voedsel. Worden ze gehoord?

‘Juist in de leeftijdsverschillen zit hem de kracht’

Aan de participatietafel Voedseltransitie komen vertegenwoordigers van alle relevante partijen samen, waaronder boeren, groene ondernemers, ambtenaren en dan nu ook jonge professionals die actief zijn in het voedselsysteem. Lisanne van Oosterhoud: ‘DuurzaamDoor nodigde ons uit. In het begin was ik alert of de groep echt zat te wachten op onze inbreng. Jongeren worden vaak gevraagd als een vorm van youthwashing. Ze kunnen zich laten horen maar met hun inbreng wordt verder niets gedaan. Hier hebben we een volwaardige plek aan tafel. Ik kan mezelf uitspreken, er wordt echt geluisterd en ik heb wat toe te voegen. We vullen elkaar mooi aan, ieder vanuit een eigen invalshoek.’

Toch wat actiegerichter

‘Juist in de leeftijdsverschillen zit hem de kracht,’ vult Maria Geuze aan. ‘Elke bijeenkomst worden belangrijke thema’s uitgelicht. We hadden alleen nog geen duidelijk doel. Als jongeren zijn we toch wat actiegerichter. Omdat ik een achtergrond heb als systeemontwerper, mag ik nu helpen met het proces leiden. En ik voel mij echt gedragen door de groep dat ik deze rol mag vervullen.’

Deelname aan de tafel ervaren ze als waardevol. Lisanne: ‘Je komt hier niet als “directeur van” of als “ambassadeur”, maar als jezelf met een bepaalde achtergrond. Het is een landingsplek waar je elkaar kunt bevragen: waar sta jij? Waar ben je mee bezig? Dat biedt zoveel inzicht en inspiratie. Ik denk ook meer na over waarom ik doe wat ik doe en hoe dat bijdraagt aan een duurzamer voedselsysteem.’

Maria: ‘Ik ga altijd met een bak energie en tientallen ideeën weer naar huis. Ik ken geen plek waar ik zo diepgaand bezig kan zijn met de systeemtransitie. Daardoor zie ik ook SFYN in een breder perspectief en krijg ik inspiratie voor wat de volgende stappen kunnen zijn. Ook voor mezelf.’

Podcast goed ontvangen

Om kennis over goed voedsel breder te delen maakte DuurzaamDoor afgelopen jaar de podcast Werken aan Goed Voedsel. Hierin gaven ook Lisanne en Maria hun visie op het voedselsysteem van de toekomst.

Lisanne: ‘Maria en ik vullen elkaar goed aan. Zij staat met de voeten in de klei en heeft die achtergrond in systeemdenken, ik kijk vaak met wat meer afstand en vanuit internationaal perspectief. Dat vond ik ook de kracht van de hele serie. Goed voedsel wordt vanuit verschillende kanten aangevlogen.’ Maria: ‘We kregen veel goede reacties, vooral dat voorbeeld over de waarde van kaas sloeg aan.’ 

Wat Maria vertelde? Luister de podcast via Spotify of Apple Podcasts

Meer informatie