Een duurzaam bedrijventerrein

Podcast Meer dan een mooi terrein: Samenwerken op bedrijventerrein De Hurk

Main content

Samenwerken is ongelooflijk belangrijk om te kunnen vergroenen. Tegelijkertijd is het niet altijd eenvoudig om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Gelukkig zijn er voorbeelden te vinden van bedrijventerreinen die op een praktische en duurzame manier gezamenlijk werken. Zoals in Eindhoven, waar Daan Nieber  wordt ontvangen bij bedrijf Isero op bedrijventerrein De Hurk.

Luister de tweede aflevering 'Samenwerken' op Spotify.

Verduurzaming van het bedrijventerrein

Peter van den Hurk is eigenaar van technische groothandel en bestuurslid van ondernemerscontact Hurk. Peter: “Bedrijventerrein De Hurk is het grootste bedrijventerrein van Brabant. Er werken 15.000 man en er zijn ongeveer 180 panden.” 

De verduurzaming van het bedrijventerrein is begonnen in 2015. Peter: “Ik had personeel nodig. Ik ben een wandelaar en ik word vrolijk van wandelen door het groen. Daarom vertelde ik tegen mensen dat er hier in de omgeving groene wandelrondjes zijn, zolang je ze maar weet te vinden. Maar dat is niet op het bedrijventerrein. Zo ontstond de vraag: Waarom kan ik hier niets groens maken?” Peter heeft samen met een paar bedrijven en een architect gekeken naar de plannen. Toen startte hij gesprekken, maar er kwam niets los. “De overheid wil best wel meedoen, maar vraagt ook wat van de ondernemers. Onze ondernemersstichting bestaat uit 140 leden en vraagt een bescheiden contributie. Dus dat werkte niet. Daarna kwam ik in contact met VNO NCW.”

Samen een eerste stap zetten naar verduurzaming

Rob Bogman is directeur van VNO-NCW Co-creatie. De organisatie heeft 1700 leden die veelal gevestigd zijn op bedrijventerreinen. Rob geeft aan dat er op bedrijventerreinen meestal vergroeningsopgaven of energieopgaven zijn. “Veel bedrijventerreinen zijn in de jaren ’60 aangelegd en het mooie is er daarom meestal wel van af. Het bestaat vaak uit beton. De wens van veel medewerkers is dat ze wel eens een lunchwandeling willen maken en in een veel groenere omgeving willen zijn. We zien dat. Daarom kijken we samen met de gemeente, parkmanagement en koplopers bedrijven om een eerste stap richting de verduurzaming te zetten.”

“Op veel plekken heb je geen parkmanagement en daar moet je dan echt investeren in de organisatiekracht."

Een bedrijventerrein slaagt er vaak niet in om het zelf te doen. Dat heeft te maken met de organisatiegraad van bedrijven. “Op veel plekken heb je geen parkmanagement en daar moet je dan echt investeren in de organisatiekracht” zegt Rob. “Je wil zo snel mogelijk met 20 á 30 bedrijven in gesprek, die koploper bedrijven kunnen zijn. Koploperbedrijven kunnen bijvoorbeeld familiebedrijven zijn, die lang gevestigd zijn in een gebied. De gemeente heeft bedrijfscontactfunctionarissen in dienst en die weten vaak wel welke bedrijven geschikt kunnen zijn als koploper.”

“Waar sta je nu met je bedrijf en waar wil je over 3-4 jaar zijn?”

Rob: “Daarna ga je in gesprek met de bedrijven in een koplopersgroep. Je kijkt dan naar de individuele bedrijfsstrategie. Waar sta je nu met je bedrijf en waar wil je over 3-4 jaar zijn? Na al deze gesprekken komt er een rode draad uit. Dan gaan wij in gesprek met de bedrijven om te kijken naar mogelijkheden. Als je met elkaar bereid bent om die stap te maken, dan is het ook belangrijk dat je bereid bent daarin te investeren. Diezelfde gespreken hebben we met de gemeente. De gemeente kan een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld in de vergunningverlening en het meewerken om het plan van de grond te krijgen.”

Benieuwd naar Meer dan een mooi terrein? 

In de podcast ‘Meer dan een mooi terrein’ gaat Daan Nieber op onderzoek uit en praat hij met bevlogen ondernemers en experts over duurzame bedrijventerreinen. Hij spreekt over leiderschap, samenwerken, financiering, natuurinclusief bouwen en meer. Hoe ga je wateroverlast succesvol te lijf? Wat is leiderschap in de verduurzaming van bedrijventerreinen?

Luister terug

Wil je de hele podcast terugluisteren? Dat kan!

Meer informatie