Edgar

Pionier Edgar

Main content

  • Naam: Edgar van Groningen
  • Organisatie: Stadswormerij

Werkt vanuit

Een meer duurzaam voedselsysteem, dat is waar de StadsWormerij voor staat. Het op bedrijfsmatige wijze sluiten van de voedselkringloop en bieden van betekenisvol werk, dat is waar we als maatschappelijke onderneming voor gáán. Te leren van anderen, gezamenlijk een vuist te maken én te benadrukken dat ze sociaal ondernemen serieus nemen, daarom willen ze zich aansluiten bij Social Enterprise NL.

Praktijk

Aan de andere kant van de wereld maakte Edgar in een permacultuurtuin kennis met vermicomposteren. “Bij thuiskomt bouwde ik snel m'n eigen wormenbak -en bestelde via internet de eerste halve kilo tijgerwormen. Samen met Gerben Bruins (verhalen-vanger) importeerden we –met steun van de gemeente– in 2014 twee pallets 'wormeries'. Zo werden de eerste tijgerwormen verspreid over de stad! En samen met Gerben transformeerden prille ideeën langzamerhand tot een concreet ondernemingsplan. Als koerskiezer van de StadsWormerij draag ik zorg voor de exploitatie, het inzamelsysteem, composteringsproces en de kwaliteit van de vermicompost.”

Hoe doe je dat (persoonlijke condities, werkende principes)?

Edgar legt verbindingen met allerlei mensen en organisaties uit stad en land: “Want alleen in relatie met anderen komt de StadsWormerij tot wasdom en waarde.” Verder zijn voor Edgar de kracht van het verhaal en persoonlijk maken belangrijke werkende principes die hij inzet.