Headerafbeelding duurzaamdoo

Hoe werk je van binnen naar buiten en vice versa?

Main content

Om aan de opgave Circulaire Economie te werken zien we dat mensen vanuit zichzelf naar buiten op diverse niveaus moeten. Dit is niet eenvoudig, want hoe breng je nu die verandering op gang? Bij je collega’s, maar ook buiten je organisatie? In de zoektocht naar hoe dit in te richten zijn een aantal overkoepelende werkende principes ‘ontdekt’. Zoals:

  • persoonlijk maken  
  • het klein maken
  • al doende leren en al lerende doen
  • ruimte maken
  • samen met anderen

Persoonlijk maken

Door je te richten op wat jij belangrijk vindt en niet te willen voldoen aan alle vragen van anderen ontdek je dat je een netwerk van vrienden moet verzamelen om op te bouwen. Dicht bij jezelf blijven en in plaats van ‘taak-denken’ naar ‘doel-denken’ te gaan. En daarbij te onderzoeken wat er bij je past en wat niet. Door je er zelf persoonlijk mee te verbinden wordt Circulaire Economie hanteerbaar. Jij kiest een bepaalde persoonlijke focus en gaat daarmee aan de slag. Als je werkt op de manier die bij je past, kan je ook teruggeven en wordt je manier van werken zelfs circulair.

Al pratend en luisterend lijkt een patroon te ontstaan: je ervaring buiten check je zelf ‘van binnen’ om daarmee vervolgens weer ‘buiten’ keuzes te maken. Er ontstaat een lijn van binnen en persoonlijk naar buiten, eerst klein dicht bij jezelf en steeds groter. Wanneer je steeds voor jezelf checkt of wat je doet voor jou eigen waarden nog ‘deugt’, dan ontstaat een spiraal;

van binnen naar buiten (002)

Het klein maken

Maar hoe kan je anderen meenemen? En hoe kunnen we ervan leren? Wat zit er in jouw cirkel van invloed? Wanneer je groot denkt, is het goed om klein te beginnen en vanuit daaruit te waaieren. En kijk waar de energie zit, begin daar. In ‘Leef in parallele werelden’ [hyperlink naar: https://www.duurzaamdoor.nl/parallelle-werelden] en van lineair naar circulair’ kan je lezen hoe de systemen in elkaar haken en hoe jij ze kan zien en betrekken. En de parapluaanpak is te vinden in Ambassadeurskracht; waar je begint met Visie-Ecosysteem in beeld, waar gebeurt het al - Energie - waar zit de energie -  Ruimte - waar zit de ruimte.

Al doende leren en al lerende doen

DuurzaamDoor voor al doende leren en al lerende doen. Leren kan op diverse niveaus:

  • Leren over jezelf (ik)
  • Leren met anderen, over jezelf en over anderen
  • Leren over je team en de eigen organisatie en zoeken naar de energie en ruimte om een innovatie verder te brengen.
  • Leren over hoe je als individu het verschil kan maken in grote complexe maatschappelijke opgaven.
  • Leren hoe je daar de buitenwereld van start-ups, burgerinitiatieven, coöperaties, etc. in beweging kunt brengen om duurzaamheidsambities te realiseren.

 
Dit alles gaat over pioneren, werken in het vierde kwadrant van het NSOBmodel responsieve en samenwerkende overheid.

Ruimte maken

Hoe zorg je voor ruimte? Kan je deze creëren en hoe doe je dat dan? Belangrijke vragen aangezien er op verschillende momenten en op verschillende manieren ruimte nodig is:

  • Dat er ruimte is binnen een organisatie om anders te mogen denken en doen, om fouten te maken en te leren, een open houding en transparante processen, en voor samenwerking, participatie en co-creatie.
  • Ruimte en middelen – zonder tijd, ruimte en middelen kan je geen kant op. Dus ook dit moet georganiseerd worden om ook daadwerkelijk verder te kunnen.
  • Een ‘vrije ruimte’ bij het werken met netwerken. Een ruimte waar iedereen zich veilig voelt, deze zijn ook in tijdelijke vormen, living labs, experimenteerruimte    
  • Tot slot is er nog ‘ruimte’ nodig in de vorm van me-time. Deze is nodig om tot rust te komen van alle hectiek en alle nieuwe dingen die er spelen. En hoe je daar je weg in kan vinden omdat je aan het leren bent.

Samen met anderen

Duidelijk is dat deze transitie samen gemaakt moet worden. Op diverse niveaus en op diverse momenten is er behoefte aan partners, maatjes, mede-mogelijkmakers en wordt daar verbinding mee gezocht. Maatjes waarmee je kan sparren en mee kan terugkijken op de genomen stappen, om mee op adem te komen en ook om je frustratie en ergernissen mee te delen. En mede-mogelijkmakers, zij die ook de transitie willen bevorderen, vanuit een andere wereld, maar wel met eenzelfde doel voor ogen. Voorbeelden en inspiratie hiervoor zijn te vinden in GreenChange, Startmet8 en natuurlijk de leerkring Circulaire Economie zelf.