Een duurzaam bedrijventerrein

Podcast Meer dan een mooi terrein: Duurzaamheid en energie in Utrecht

Main content

In deze aflevering staat verduurzaming op het gebied van energie centraal. Daan reist af naar bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Daar is het Energie Collectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) actief. Dit collectief werkt aan een efficiënter gebruik van het energienet. Daan spreekt met Jan Willem in Utrecht. Hij zit in het bestuur van ECUB en is CEO van iwell, een techbedrijf en dat batterijen, hardware en software maakt om energiesystemen van bedrijven te herbouwen. 

Luister de vijfde aflevering 'Duurzaamheid en energie' op Spotify.

Toename energieverbruik door elektrificeren

Het bedrijventerreinen Lage Weide is enorm. Er zitten ongeveer 800 bedrijven en er werken 18000 mensen. De bedrijven samen hebben veel energie nodig. “Aan de ene kant is iedereen heel enthousiast gestart met de verduurzaming door het installeren van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een goed idee. Maar het ging wat te enthousiast en daardoor konden we niet meer terugleveren. Zo raakte het energienet vol. Toen kwam de energiecrisis door de oorlog in Oekraine, waardoor de energieprijzen verachtvoudigden. En toen ontstond er paniek: Hoe hou ik energie beschikbaar en betaalbaar, nu en de toekomst.” zegt Jan Willem. “Zo heb je een mismatch tussen moment van opwek en verbruik. Je hebt heel veel schone energie op momenten dat je het niet nodig hebt. Het energieverbruik zal toenemen, omdat we bezig met elektrificeren. Een voorbeeld daarvan is elektrisch verwarmen, elektrische productieprocessen en het overstappen op elektrisch vervoer. Als de netten al helemaal verstopt zitten, dan past dat niet.”

“Niemand is tegen verduurzaming”

Jeroen Bosma is programmamanager regionale organisaties bij Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen Nederland (PVBNL). Jeroen herkent het enthousiasme om te verduurzamen. Iedereen wil dat wel, maar dat kan een behoorlijke uitdaging zijn. Jeroen: “Niemand is tegen verduurzaming, maar iedereen heeft een argument om het wel of niet te doen. Bijvoorbeeld geld, tijdtekort en kennis. Als je dat argument weet te vinden, er invulling aan kan geven en een businesscase van kan maken, dan kan een ondernemer een goede keuze maken. Als je het ondernemers goed uitlegt en je legt het ze niet op, dan willen de meeste ondernemers wel verduurzamen.”

Netcongestie oplossen met batterijen

Hoe los je netcongestie op? Jan Willem: “We zien hier een grote batterij, waar grote knooppunten van het net bij elkaar komen. Deze batterij gaat extra leveren als er een tekort is van energie, en slaat op wanneer er energie over is. Zo houden we het elektriciteitsnet in balans. Elk bedrijf kan een kleinere batterij voor de deur neerzetten. Zo ben je veel minder afhankelijk en heb je ook stroom wanneer de netbeheerder even niet thuis geeft.”

Benieuwd naar Meer dan een mooi terrein? 

In de podcast ‘Meer dan een mooi terrein’ gaat Daan Nieber op onderzoek uit en praat hij met bevlogen ondernemers en experts over duurzame bedrijventerreinen. Hij spreekt over leiderschap, samenwerken, financiering, natuurinclusief bouwen en meer. Hoe ga je wateroverlast succesvol te lijf? Hoe werk je samen naar een groener bedrijventerrein

Luister terug

Wil je de hele podcast terugluisteren? Dat kan!

Meer informatie