Een duurzaam bedrijventerrein

Podcast Meer dan een mooi terrein: Financiering in Deventer

Main content

In deze aflevering staat het belang van een goede business case en financiering centraal. Simon Smedinga is directeur van Leger des Heils ReShare en vertelt Daan er alles over. Hij heeft namelijk een circulair sorteercentrum laten bouwen op bedrijventerrein A1 in Deventer, dat is ontworpen met oog voor de toekomst.

Simon: “We zamelen textiel in en daar proberen we mooie dingen mee te doen, met name gericht op duurzaamheid. Het pand is van eind 2018, dus het is zo goed als nieuw. Het bedrijventerrein A1 was een weiland voordat we hier kwamen. Er staan hier nu meerdere grote magazijnen van diverse supermarkten.”

Luister de vierde aflevering 'Financiering' op Spotify.

Bedrijventerreinen zijn belangrijk

Een bedrijventerrein is interessant en belangrijk vind Cees-Jan Pen. Hij is lector van De Ondernemende Regio aan de Fontys Hogeschool Economie en Communicatie. “Al van jongs af aan was ik veel bezig met geografie. Ik heb economische geografie gestudeerd en dat houdt zich bezig met de ruimtelijke vertaling van de economie. Daarvoor zijn bedrijventerreinen heel belangrijk. Er is veel werkgelegenheid, bedrijven, soorten industrie waar veel wordt gemaakt. Er zit veel potentie in bedrijventerreinen als het gaat om verduurzaming, vooral als je goed samenwerkt. Een groot deel van onze economie wordt er gemaakt, verdeeld en verrijkt. Het zijn stuwende bedrijven, die veel banen creëren voor andere bedrijven. Er wordt afval verzameld, er is veel energie nodig en er wordt veel geproduceerd. Het zijn voor ons dagelijks leven belangrijke gebieden, alleen zien we dat niet zo.” zegt Kees-Jan.   

“Het lijken misschien gebieden van gisteren, maar er wordt wel de economie van morgen bepaald.”

Het zijn spannende gebieden vind Cees-Jan: “Als we onze circulaire ambities echt willen waarmaken en geen afval willen produceren, dan hebben we plekken nodig waar de grondstoffen samenkomen, hergebruikt worden en er waarde wordt toegevoegd. Dat vind ik hele interessante gebieden. Het lijken misschien gebieden van gisteren, maar er wordt wel de economie van morgen bepaald.”

Gasloos en CO2 besparen

Simon: “Het pand is bijzonder. Net als de andere panden op het bedrijventerrein is het gasloos. Dat betekent dat we anders in onze energievoorziening moet voorzien, daarom hebben we meer dan 1300 zonnepanelen op het dak liggen. En dat is meer energie dan dat we nodig hebben. Wat we over hebben geven we terug aan het net. 

De kleding die bij ons binnenkomt is textiel wat normaal in de verbrandingsoven terecht komt. Dat sorteren we. Het meest hoogwaardige gaat naar onze winkels waar het opnieuw gedragen wordt. Het textiel dat nog kwalitatief genoeg is, gaat naar onze klanten in Oost-Europa. Daar krijgt het een nieuw leven. Zo besparen we 8000 ton aan CO2.”

Investering en rendement

Zo’n circulair sorteercentrum zet je niet zomaar neer. Waar het uiteindelijk ook om gaat is het rendement van zo’n operatie. Simon: “Het gaat ons niet zozeer om de winsten, maar ook om duurzaamheid. Duurzaamheid is ook rendement. Vervolgens ga je calculeren wat zo’n centrum kost. Daar maak je een businessplan voor. Uiteindelijk moeten wij ook onze voeten droog houden, want we wij zijn verantwoordelijk voor onze 7400 werknemers. Je hebt dus wel een bepaalde weerstand nodig. Bijvoorbeeld als je een jaar minder subsidie binnenkrijgt of een lagere inkomstenstroom hebt. De investeringen en beleggingen moeten risicoloos zijn."

Benieuwd naar Meer dan een mooi terrein? 

In de podcast ‘Meer dan een mooi terrein’ gaat Daan Nieber op onderzoek uit en praat hij met bevlogen ondernemers en experts over duurzame bedrijventerreinen. Hij spreekt over leiderschap, samenwerken, financiering, natuurinclusief bouwen en meer. Hoe ga je wateroverlast succesvol te lijf? Hoe werk je samen naar een groener bedrijventerrein

Luister terug

Wil je de hele podcast terugluisteren? Dat kan!

Meer informatie