Een duurzaam bedrijventerrein

Podcast Meer dan een mooi terrein: Natuurinclusief bouwen op Hessenpoort

Main content

In deze aflevering staat het bedrijventerrein Hessenpoort centraal. Een terrein aan de A28, even buiten Zwolle, waar 65 tot 70 grote mkb’ers te vinden zijn. Op het terrein speelt natuur een belangrijke rol en proberen ze flora en fauna de ruimte te geven. Dat noemen we ook wel natuurinclusief bouwen. Daan reist af naar Hessenpoort om daar de parkmanager te spreken over de stappen die ze zetten om de natuur een handje te helpen op het bedrijventerrein. Daarnaast heeft Daan ook Ingrid Sloots te gast. Zij helpt met haar bedrijf Nest Natuurinclusief om natuurinclusief bouwen te omarmen.

Luister de zesde aflevering 'Natuurinclusief bouwen' op Spotify.

Verduurzaming hangt aan intrinsiek gemotiveerde mensen

Ilse Seitsema is parkmanager van de ondernemersvereniging Hessenpoort. Ilse: “We zitten hier in het Vechtdal en grenzen aan bijna alle kanten aan de natuur. Er is hier een ovatonde aangelegd, een ovale rotonde. In het midden van de ovatonde zit water, daarin zijn duikers aangebracht, zodat vissen van de ene kant naar de andere kant kunnen. Zo is er rekening gehouden met de visbeweging. Ook is er een heemtuin, een struintuin met inheemse gewassen, die niet heel strak is aangelegd. Je laat daar de natuur zijn gang aan.”

Via een directeur van een van de bedrijven is Ilse in contact gekomen met NL Green Label. NL Green Label stimuleert de vergroening van binnensteden. Zij hebben een certificaat ontwikkelt die je kan ontvangen als je bezig bent met vergroenen. “De verduurzaming hangt wel echt aan mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn om er echt iets mee te doen. Gelukkig zijn er meer bedrijven die altijd wel meewerken. Met dat kopgroepje hopen we echt de rest ook te enthousiasmeren om ook wat te gaan doen.”

Natuurinclusief bouwen

Ingrid Sloot is eigenaar van Nest Natuurinclusief. Zij geeft advies om biodiversiteit in de gebouwde omgeving te versterken en om te zorgen voor meer natuur. Bij natuurinclusief bouwen gaat het om het meenemen van kansen voor natuur en biodiversiteit in de bouwopgaven. “Wat we altijd doen is eerst kijken vanuit de locatie. Wat zit er hier in de buurt? Wat is de basis voor het water- en bodemsysteem? Wat voor structuren lopen er hier? En dat combineren we met de opgaven en kansen. Met dit inzicht komen we tot verbeteringen." zegt Ingrid.

"In de toekomst wordt het heter en natter.”

Er is een wettelijke verplichting om de beschermde natuur te behouden. Maar daarbij werkt Ingrid ook aan het herstel van de biodiversiteit, omdat het zo achteruit gaat. Maar waarom is natuurinclusief bouwen zo belangrijk? “Biodiversiteit en meer natuur is belangrijk voor je medewerkers. Je bent niet alleen op je werk om tussen de vier muren te verblijven. We hebben meer nodig voor een prettige werkplek en werkplezier. Natuurinclusief bouwen zorgt ook voor toekomstbestendige gebouwen. Bijvoorbeeld dat het er niet te heet wordt of dat er geen wateroverlast is. In de toekomst wordt het heter en natter.”

Ingrid: “In Nederland zijn we gewend om voor technische oplossingen te zorgen. Terwijl een boom zorgt voor schaduw en de opname van water. En dat scheelt kosten. Het is dus uiteindelijk ook een businesscase die baten oplevert, maar die vraagt wel om investeren.”

Benieuwd naar Meer dan een mooi terrein? 

In de podcast ‘Meer dan een mooi terrein’ gaat Daan Nieber op onderzoek uit en praat hij met bevlogen ondernemers en experts over duurzame bedrijventerreinen. Hij spreekt over leiderschap, samenwerken, financiering, natuurinclusief bouwen en meer. Hoe zorg je voor een goede financiering van een duurzaam gebouw? Hoe werk je samen naar een groener bedrijventerrein

Luister terug

Wil je de hele podcast terugluisteren? Dat kan!

Meer informatie